Home Bots & Brains Mitsubishi ontwikkelt zelfstandig werkende robot

Mitsubishi ontwikkelt zelfstandig werkende robot

door Pieter Werner

Mitsubishi Electric heeft technologie ontwikkeld waarmee robots taken net zo snel kunnen uitvoeren als mensen, zonder dat zij daar specifieke instructies voor nodig hebben. Het systeem maakt onder meer gebruik van Mitsubishi Electric AI-technologie met spraakherkenning, waarmee operators met gesproken instructies taken kunnen starten. De technologie is bedoeld voor locaties waar artikelen vaak veranderen, zoals de voedselverwerkende industrie.

Het systeem, dat reageert op spraak- of menu-instructies, scant de werkomgeving met een driedimensionale sensor en programmeert vervolgens automatisch de bewegingen van de robot. Bewegingen kunnen eenvoudig worden afgesteld via verdere opdrachten van de operator. Mitsubishi Electric’s spraakherkennings-AI, ook bruikbaar in lawaaierige fabrieken, is de gebruikersinterface voor spraakinstructie voor industriële robotfabrikanten.

In een voedselverwerkende fabriek kan een niet-specialist bijvoorbeeld een robot instrueren door simpelweg iets te zeggen zoals “Pak drie stukken kip in het eerste deel van de lunchbox.” De AI kan impliciete betekenissen afleiden als een gesproken instructie dubbelzinnig is, zoals bepalen hoeveel bewegingscompensatie nodig is als dit wordt gevraagd “Een beetje meer naar rechts.” Als alternatief kan een tablet met menu’s worden gebruikt om instructies te geven of om categorieën te selecteren als “waar”, “wat” en “hoeveel”. De tablet kan ook worden gebruikt om stereografische AR-simulaties te bekijken waarmee de operator kan bevestigen dat instructies het beoogde resultaat hebben.

Misschien vind je deze berichten ook interessant