Home Bots in Society Meta investeert 2,5 miljoen dollar in onafhankelijk academisch onderzoek in Europese landen, waaronder Nederland

Meta investeert 2,5 miljoen dollar in onafhankelijk academisch onderzoek in Europese landen, waaronder Nederland

door Pieter Werner

Meta kondigt aan 2,5 miljoen dollar te investeren in onafhankelijk academisch onderzoek in Europa om de mogelijkheden en risico’s van de metaverse te bestuderen. Via het XR Programs & Research Fund onderzoeken academici in zeven Europese landen hoe metaverse technologieën zullen samengaan met privacy, veiligheid, inclusiviteit en de toekomst van werk. De studie van TNO is het eerste Nederlandse onderzoek dat uit Meta’s onderzoeksfonds wordt gefinancierd. 

Het onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) richt zich op de toekomst van werk en wordt geleid door Dr. Omar Aziz Niamut en Dr. Sylvie Dijkstra-Soudarissanane. Zij zullen beoordelen of nieuwe technologieën, zoals social extended reality-toepassingen, de nadelen van werken op afstand zullen verminderen. TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die mensen en kennis verbindt om innovaties te creëren die de duurzame concurrentiekracht van het bedrijfsleven en het welzijn van de samenleving stimuleren.

De metaverse verandert de manier waarop mensen met elkaar in contact komen, zowel in sociale kringen als op het werk. Deze nieuwe fase van het internet leidt tot nog hechtere sociale ervaringen dan die we vandaag de dag online gewend zijn. Maar de technologieën die de metaverse mogelijk maken, moeten inclusief zijn. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen om de technologieën te gebruiken. Aangezien de metaverse niet gebouwd en beheerd wordt door één bedrijf, is samenwerking tussen wetgevers, academici, ontwikkelaars, bedrijven en, belangrijker nog, de mensen die deze technologieën gaan gebruiken, nodig.

Edo Haveman, Head of Public Policy in Nederland en België bij Meta “De metaverse is niet één product, maar wordt gebouwd door meerdere grote en kleine bedrijven, de maatschappij en miljoenen individuele creators. Samenwerkingen zoals deze met TNO zijn van cruciaal belang, omdat zij belangrijke vragen bestuderen over hoe deze nieuwe technologieën ontwikkeld moeten worden. We willen ervoor zorgen dat het enthousiasme voor de metaverse en het potentieel ervan gepaard gaat met het op een verantwoordelijke manier ontwikkelen ervan.” 

Naast de samenwerking met TNO in Nederland, steunt Meta in het kader van dit programma ook onderzoek van zes andere Europese academies en instellingen, meer informatie hier.

Het XR Programs & Research Fund ondersteunt wereldwijde programma’s en extern onderzoek gericht op het verantwoord bouwen van de metaverse. Via dit fonds werkt Meta samen met industriële partners, burgerrechtengroepen, overheden, non-profitorganisaties en academische instellingen om risico’s en kansen in de metaverse te helpen bepalen. Tot de huidige Europese partners behoren onder meer Women In Immersive Tech, dat vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen ondersteunt bij het aansturen van de virtuele, augmented en mixed reality-sectoren in Europa, en The Youth Bureau, dat de stem van jongeren bij de ontwikkeling van de metaverse wil versterken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant