Home Bots & Business Mendix World 2021: low-code ontwikkelplatform uitgebreid

Mendix World 2021: low-code ontwikkelplatform uitgebreid

door Marco van der Hoeven

Tijdens Mendix World 2021, dat momenteel aan de gang is, heeft Mendix zijn nieuwe, uitgebreide digitale ecosysteem toegelicht. Nieuwe functies van het Mendix-platform stellen de ruim 250.000 leden van de ‘Mendix Maker Community’ in staat hoogwaardige oplossingen te creëren met bouwstenen en deze ook zelf toe te voegen waarmee ze waarde creëren voor hun organisaties en de Mendix Marketplace verrijken.

Er is een groot tekort aan traditionele software-ontwikkelaars. Dit jaar zagen analisten een plotselinge en hevige versnelde digitalisering, automatisering en democratisering van software-ontwikkeling. Organisaties zoeken naar nieuwe manieren om technologie te benutten en schaalbaar te maken om concurrentievoordeel te behouden in een veranderende markt. Roos gaf in zijn keynote aan dat er echter ook goed nieuws is: de wereldwijde disruptie vorig jaar bracht ook innovatie op grote schaal met zich mee in vrijwel iedere sector, terwijl bedrijven reageerden op de opkomende ‘digital-first’ economie. Ook ging hij in op de visie en het leiderschap van Mendix in het veranderde speelveld.

Een AI-onderdeel van het platform is Mendix Assist, dat helpt met suggesties over de volgende stap in een ontwikkeltraject. De zogenaamde ‘Performance Bot’ is een engine die de volledige applicatie analyseert en de pijn- en verbeterpunten automatisch detecteert. Hiermee mvindt een verschuiving plaats van low-code platforms naar AI-assisted development waarmee steeds sneller software ontwikkeld kan worden door mensen met een steeds beperktere technische achtergrond. In meer dan 95% van de gevallen zijn de door bots aangedragen suggesties correct.

Grens vervaagt

“De grens tussen consumptie en creatie vervaagt. Door meer samenwerking tussen low-code makers en low-code consumenten ontstaan kansen die de commercialisering van nieuwe digitale functies en de data die daar doorheen stromen mogelijk maakt. Door de kracht van het Mendix ecosysteem met digitale oplossingen te benutten en te versterken, zijn er geen belemmeringen voor onze low-code makers om te innoveren en de volgende golf van bedrijfsgroei in de netwerkeconomie te stimuleren.”

Mendix Industry Clouds: blauwdruk voor digitale transformatie in verticale markten
Eén van de belangrijkste aankondigingen tijdens Mendix World is de uitbreiding van het alles-in-één low-code platform met Mendix Industry Clouds. Hiermee worden best practices, herbruikbare templates, partners, klanten en een levendige community van ontwikkelaars voor de belangrijkste branches samengebracht.

Cases

Klanten, implementatiepartners en branche-experts kunnen werkwijzen en succesvolle cases delen waarmee een sectorspecifieke low-code community ontstaat. Als eerste worden Mendix for Manufacturing Industries en Mendix for Financial Services geïntroduceerd. Iedere Industry Cloud bestaat uit een rijke set bouwstenen en componenten die inspelen op de specifieke uitdagingen in desbetreffende branche inclusief connectoren naar databronnen, systems of record, API’s, AppServices, workflows, templates en aanpasbare oplossingen.

Roos introduceerde ook verschillende specifieke solution templates. Deze oplossingen kunnen gemakkelijk worden uitgebreid en gepersonaliseerd om klantervaringen te creëren die aansluiten bij het merk en differentiatie van iedere organisatie. Voor de financiële sector introduceert Mendix templates voor Credit Rating, Claims Management en Portfolio Management. Voor de maakindustrie biedt Mendix solution templates voor Smart Warehousing, Predictive Maintenance en Smart Workforce Planning om digitalisering te versnellen.

Waarde

“Met de adaptieve oplossingen voor de maakindustrie kunnen onze klanten waarde creëren in de gehele digitale cyclus van hun processen”, zegt Raffaello Lepratti, vice president Manufacturing Industries bij Mendix. “Hierbij gaat het om de uiteenlopende domeinen van engineering, operations, field services, fabrieksautomatisering (IoT) en teams die zich bezighouden met klanten en leveranciers. Met de aanpasbare oplossingen kunnen klanten de waarde van investeringen over verschillende domeinen maximaliseren zonder hoge onderhoudskosten of gespecialiseerde expertise.”

Volgend jaar worden er additionele Industry Clouds geïntroduceerd gericht op de publieke sector, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Standaard SaaS

De modelgebaseerde abstractie van Mendix, de ongekende samenwerking tussen domeinexperts en IT-professionals en de gestroomlijnde cloud-implementatie, hebben de levering van software al met een factor tien of meer versneld. Om te kunnen concurreren in de huidige dynamische, digital-first economie, moeten organisaties talloze paden bewandelen die snellere manieren beloven voor het inzetten van hoogwaardige oplossingen. Volgens Roos vormt low-code ontwikkeling met adaptieve, best-of-breed bouwstenen en oplossingen hier een antwoord op.

“Met nieuwe, schaalbare, adaptieve oplossingen die snel samengesteld kunnen worden uit herbruikbare componenten, geloven we dat standaard SaaS-applicaties tot het verleden behoren”, zegt Roos. “Een verschuiving naar digital-first engagement vereist een sterk gepersonaliseerde ervaring voor zowel klanten als medewerkers. Rigide, standaard software kan niet tegemoet komen aan verwachtingen van klanten of teamleden of echte zakelijke waarde opleveren.”

Roos voegt toe: “Dankzij de combinatie van Mendix Industry Clouds, Platform Solutions en nieuwe AppServices kunnen Mendix makers sneller dan ooit relevante oplossingen leveren. Organisaties kunnen hun innovatieproces een impuls geven door het uitgebreide ecosysteem van ervaren low-code makers te benutten. Low-code principes zijn algemeen erkend als krachtvermenigvuldigers. Ze zullen ons de komende tien jaar blijven begeleiden en versterken.”

Zie ook

FOBT: AI-assisted development democratiseert softwareontwikkeling

Misschien vind je deze berichten ook interessant