Home Bots & Bullets Israël certificeert onbemand vliegtuig voor vliegen in civiel luchtruim

Israël certificeert onbemand vliegtuig voor vliegen in civiel luchtruim

Hoofd van de Israëlische burgerluchtvaartautoriteit: "Dit is de eerste keer dat een UAS een typecertificaat heeft gekregen"

door Marco van der Hoeven

De Civil Aviation Authority van Israël (CAAI), onderdeel van het Israëlische ministerie van Transport en Verkeersveiligheid, heeft voor het eerst een onbemand vliegtuig (UAS) voor de burgerluchtvaart gecertificeerd. Hiermee mag het vliegen in het civiele luchtruim, zoals elk ander burgervliegtuig, en niet meer alleen in een apart deel van het luchtruim.

Met dit typecertificaat van de CAAI voldoet de Hermes Starliner UAS van Elbit Systems aan de NAVO-standaard voor UAS in het gedeelde burgerluchtruim. Om veiligheidsredenen verboden internationale luchtvaartvoorschriften tot nu toe niet-gecertificeerde vliegtuigen om in het civiele luchtruim te vliegen, waardoor de exploitatie van UAS’s tot gescheiden luchtruim werd beperkt. De certificering die door de CAAI is afgegeven aan de Hermes Starliner UAS brengt hier verandering in.

CAAI heeft toezicht gehouden op het ontwerp en de fabricage van de Hermes Starliner UAS en heeft een zesjarig certificeringsproces geleid met uitgebreide grond- en vliegtests. De tests werden uitgevoerd volgens de regels van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Lees hier meer

Misschien vind je deze berichten ook interessant