Home Bots & Business Intel lanceert Computer vision AI-platform

Intel lanceert Computer vision AI-platform

door Pieter Werner

Tijdens het tweede jaarlijkse Intel Innovation event kwamen hardware- en softwareontwikkelaars bijeen om te luisteren naar Intels laatste aankondigingen. Een daarvan was de lancering van het Intel Geti platform, waarmee bedrijven zelf snel en eenvoudig computer vision AI moeten kunnen ontwikkelen en inzetten.

“In het komende decennium zullen we de verdere digitalisering van alles zien. Vijf fundamentele technologische ontwikkelingen – computing, connectiviteit, infrastructuur, AI en sensing – zullen de manier waarop we de wereld ervaren grondig veranderen”, zegt Intel CEO Pat Gelsinger. “Ontwikkelaars, zowel software als hardware gericht, zullen deze toekomst bouwen. Zij zijn de ware tovenaars die de wereld vooruit helpen. Het stimuleren van dit open ecosysteem staat centraal in onze transformatie en de ontwikkelaarsgemeenschap is essentieel voor ons succes.”

In zijn keynote om het evenement te openen, presenteerde Gelsinger een aantal uitdagingen waarmee ontwikkelaars worden geconfronteerd – vendor lock-in, toegang tot de nieuwste hardware, productiviteit en time-to-market, en beveiliging, om er een paar te noemen – en introduceerde hij een groot aantal oplossingen om ze te helpen overwinnen, waaronder:

  • Nieuwe en opkomende technologieën met één klik bereikbaar in de Intel Developer Cloud: De Intel Developer Cloud, die begon met een beperkte bètatest, is uitgebreid om ontwikkelaars en partners vroeg en efficiënt toegang te geven tot Intel technologieën – van een paar maanden tot een heel jaar voor de productbeschikbaarheid. Tijdens de beta kunnen geselecteerde klanten en ontwikkelaars de komende weken veel van Intels nieuwste platforms uitproberen en testen, waaronder 4e generatie Intel® Xeon® Scalable Pprocessors (Sapphire Rapids), 4e generatie Intel® Xeon® processors met high bandwidth memory (HBM), Intel® Xeon® D processors (Ice Lake D), de Habana® Gaudi®2 Deep Learning versnellers, de Intel® Data Center GPU (codenaam Ponte Vecchio) en de Intel® Data Center GPU Flex Series.
  • Computer vision AI, sneller en eenvoudiger gebouwd: Het nieuwe en samenwerkende Intel® Geti™ computer vision platform (voorheen “Sonoma Creek”) stelt iedereen in de onderneming – van datawetenschappers tot domeinexperts – in staat om snel en eenvoudig effectieve AI-modellen te ontwikkelen. Via een enkele interface voor het uploaden van data, annotatie, modeltraining en hertraining, vermindert Intel Geti de tijd, AI-expertise en kosten die nodig zijn om modellen te ontwikkelen. Met ingebouwde optimalisaties voor OpenVINO kunnen teams hoogwaardige computer vision AI inzetten binnen hun ondernemingen om innovatie, automatisering en productiviteit te stimuleren.

De Intel Developer Cloud, samen met ontwikkelaarstools en hulpmiddelen die zijn ontworpen om de prestaties te optimaliseren, waaronder Intel® oneAPI toolkits en het Intel Geti-platform, kunnen helpen de time-to-market te versnellen voor oplossingen die zijn gebouwd op Intel-platforms.

Gelsinger gebruikte de gelegenheid ook om de nieuwste ontwikkelingen in Intels productportfolio te presenteren, waaronder:

  • Een nieuwe standaard voor desktop processorprestaties: 13e generatie Intel® Core™ desktop processors, aangevoerd door het vlaggenschip Intel Core i9-13900K, helpen gebruikers beter te gamen, creëren en werken met tot 15% betere single-threaded prestaties en tot 41% betere multi-threaded prestaties gen-over-gen.
  • Een grote stap voor Intel GPU’s: Gelsinger gaf updates over Intels grafische producten, een belangrijk groeigebied voor Intel. Server blades met de Intel Data Center GPU, codenaam Ponte Vecchio, worden nu geleverd aan Argonne National Laboratory om de Aurora supercomputer van energie te voorzien.
  • Nieuwe werklasten voor Flex Series GPU’s: De Intel Data Center GPU Flex Series, aangekondigd in augustus, biedt klanten een enkele GPU-oplossing voor een breed scala aan visuele cloud workloads. Er kunnen nu populaire industriële AI en deep learning frameworks op draaien, waaronder OpenVINO, TensorFlow en PyTorch. AI neurowetenschap klant, Numenta, werkt samen met Stanford University aan real-world inference workloads op MRI data met behulp van onze Flex Series GPU, en rapporteert verbazingwekkende resultaten.
  • Intel Arc GPU’s voor gamers: Intel wil een betere balans tussen prijs en prestatie realiseren voor gamers met de Intel Arc grafische familie. De Intel® Arc™ A770 GPU is vanaf 12 oktober verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor de detailhandel vanaf 329 dollar en biedt overtuigende contentcreatie en 1440p gamingprestaties.
  • Een high-fidelity AI-boost voor games: XeSS, of Xe Super Sampling, een prestatieversneller voor games die werkt op discrete en geïntegreerde graphics van Intel, wordt nu via updates uitgerold naar bestaande games en zal dit jaar in meer dan 20 titels beschikbaar zijn. De XeSS SDK is nu ook beschikbaar op GitHub.
  • Veel apparaten, één ervaring: Intel® Unison™ is een nieuwe softwareoplossing die naadloze connectiviteit biedt tussen telefoons (Android en iOS) en pc’s – te beginnen met functionaliteit waaronder bestandsoverdracht, sms, telefoongesprekken en telefoonmeldingen – die vanaf later dit jaar naar nieuwe laptops komt.
  • Datacenterversnelling, op aanvraag: 4e generatie Intel Xeon Scalable Processors bevatten een aantal versnellers voor AI, analytics, netwerken, opslag en andere veeleisende workloads. Via het nieuwe Intel® On Demand activeringsmodel kunnen klanten extra versnellers inschakelen, naast de basisconfiguratie van de oorspronkelijke SKU, voor meer flexibiliteit en keuze wanneer dat nodig is.

Sprekers van Samsung en TSMC voegden zich bij Gelsinger in zijn keynote om hun steun uit te spreken voor het Universal Chiplet Interconnect Express (UCIe) consortium, dat een open ecosysteem wil creëren om chiplets, ontworpen en geproduceerd op verschillende procestechnologieën door verschillende verkopers, samen te laten werken bij integratie met geavanceerde verpakkingstechnologieën. Nu de drie grootste chipmakers en meer dan 80 van de toonaangevende bedrijven in de halfgeleiderindustrie zich bij UCIe hebben aangesloten, “maken we het een realiteit”, zegt Gelsinger.

Misschien vind je deze berichten ook interessant