Home Bots & Business Gebiedsontwikkelaar BPD gaat met AI-platform gebiedsontwerpen digitaliseren

Gebiedsontwikkelaar BPD gaat met AI-platform gebiedsontwerpen digitaliseren

door Pieter Werner

BPD Bouwfonds Property Development gaat het AI-platform van Spacemaker gebruiken voor het digitaliseren van zijn ontwerpproces bij gebiedsontwikkelingen. Spacemaker is cloud-based software die projecten ondersteunt met geavanceerde analytics, AI en generatief ontwerpen, van haalbaarheidsstudies tot massastudies en van het optimaliseren van bestaande ontwerpconcepten tot het opleveren van ontwikkelingsplannen.

Zowel in Nederland als in Duitsland is de druk op de woningmarkt onverminderd hoog. Bij het ontwikkelen van leefomgevingen maakt BPD gebruik van digitale en technologische tools. Met het Spacemaker platform wil BPD vanaf de start van iedere nieuwe gebiedsontwikkeling ontwerpen, analyses maken en itereren in een 3D-model.

“De samenwerking met Spacemaker stelt ons in staat een volgende stap te zetten in de verdergaande digitalisering van ons werk. Door parametrisch ontwerpen en geavanceerde analytics te integreren in ons ontwikkelproces, kunnen we efficiënter werken, inzicht geven aan en gevarieerde gesprekken voeren met onze belangrijkste gemeentelijke partners en bijvoorbeeld ook met architecten en stedenbouwkundigen. Dit zal de ontwikkeling van integrale gebieden verder versnellen en verbeteren. Hiernaast hebben we voor Spacemaker gekozen omdat we zowel in Nederland als Duitsland gebruik kunnen maken van hetzelfde platform”, zegt Erik Nieuwenburg, directeur Digitale Transformatie.

Geïntegreerde digitale workflow

Spacemaker zorgt ervoor dat ontwikkelaars in de beginfase van een project in realtime en snel veel verschillende ontwerpen kunnen testen en laten zien. Hierdoor kan het volledige potentieel van een locatie optimaal benut worden, terwijl er tegelijkertijd gezorgd wordt voor goede leefomgevingen, uiteraard met inachtneming van alle wettelijke eisen en normen. Omdat Spacemaker zorgt voor een geïntegreerde digitale workflow, kunnen diverse teams van BPD gezamenlijk aan één en hetzelfde 3D-model werken en beslissingen nemen op basis van data. Dit werkt niet alleen efficiënt, maar het verlaagt ook risico’s en minimaliseert faalkosten.

Håvard Haukeland, co-founder van Spacemaker en Senior Director bij Autodesk voegt toe: “BPD heeft veel kennis en ervaring met gebiedsontwikkelingen in Nederland en Duitsland. We zijn trots dat BPD het vertrouwen heeft in Spacemaker’s software om het bedrijf te helpen de volgende stap te zetten in zijn digitale transformatie in Nederland en Duitsland, en verder te gaan met het ontwerpen van gezonde, leefbare wijken die toekomstbestendig zijn.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant