Home Bots in Society Europese Commissie komt met strategie voor Artificial Intelligence en data

Europese Commissie komt met strategie voor Artificial Intelligence en data

door Marco van der Hoeven

Vandaag presenteerde de Europese Commissie zijn visie op de digitale transformatie. Centraal daarin staat een Europese samenleving die wordt aangedreven door digitale oplossingen waar mensen voorop staan, die nieuwe kansen biedt voor bedrijven en de ontwikkeling van betrouwbare technologie stimuleert om een ​​open en democratische samenleving en een levendige en duurzame economie te bevorderen.

Klimaatverandering

Digitaal is een belangrijke factor om klimaatverandering te bestrijden en de groene transitie te bevorderen. De vandaag gepresenteerde Europese datastrategie en de beleidsopties om de mensgerichte ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) te waarborgen, zijn de eerste stappen om deze doelen te bereiken.

Allesomvattend

De voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “Vandaag presenteren we onze ambitie om de digitale toekomst van Europa vorm te geven. Het omvat alles van cybersecurity tot kritieke infrastructuren, digitaal onderwijs tot vaardigheden, democratie tot media. Ik wil dat digitaal Europa het beste van Europa weerspiegelt – open, eerlijk, divers, democratisch en zelfverzekerd. ”

Eerlijke kans

Margrethe Vestager, Executive Vice-President voor A Europe Fit for the Digital Age, zei: “We willen dat elke burger, elke werknemer, elk bedrijf een eerlijke kans maakt om de vruchten van digitalisering te plukken. Of dat betekent veiliger rijden of minder vervuilen dankzij aangesloten auto’s; of zelfs levens redden met AI-aangedreven medische beelden waarmee artsen ziekten eerder dan ooit kunnen detecteren. ”

Gegevens

Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, zei: “Onze samenleving genereert een enorme golf van industriële en openbare gegevens, die de manier waarop we produceren, consumeren en leven zullen veranderen. Ik wil dat Europese bedrijven en onze vele KMO’s toegang hebben tot deze gegevens en waarde creëren voor Europeanen – onder meer door toepassingen voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Europa heeft alles in huis om de ‘big data’-race te leiden en zijn technologische soevereiniteit, industrieel leiderschap en economisch concurrentievermogen te behouden ten voordele van de Europese consument. ”

 Europa als een vertrouwde digitale leider

Digitale technologieën zullen burgers en bedrijven op vele manieren ten goede komen als ze doelbewust worden gebruikt. De komende vijf jaar zal de Commissie zich concentreren op drie belangrijke doelstellingen op digitaal gebied:

  • Technologie die werkt voor mensen;
  • Een eerlijke en concurrerende economie; en
  • Een open, democratische en duurzame samenleving.

Europa zal voortbouwen op zijn lange geschiedenis van technologie, onderzoek, innovatie en vindingrijkheid en op zijn sterke bescherming van rechten en fundamentele waarden. Nieuw beleid en kaders zullen Europa in staat stellen geavanceerde digitale technologieën in te zetten en zijn capaciteit voor cyberbeveiliging te versterken.

Europa zal zijn open, democratische en duurzame samenleving blijven behouden en digitale hulpmiddelen kunnen deze beginselen ondersteunen. Het zal zijn eigen weg ontwikkelen en volgen om een ​​wereldwijd concurrerende, op waarden gebaseerde en inclusieve digitale economie en samenleving te worden, terwijl het een open maar op regels gebaseerde markt blijft en nauw samenwerkt met zijn internationale partners.

Europa als leider in betrouwbare kunstmatige intelligentie

Europa heeft alles wat het nodig heeft om wereldleider te worden in kunstmatige intelligentie (AI) -systemen die veilig kunnen worden gebruikt en toegepast. We hebben uitstekende onderzoekscentra, veilige digitale systemen en een robuuste positie in robotica, evenals concurrerende productie- en dienstensectoren, variërend van automotive tot energie, van gezondheidszorg tot landbouw.

In haar vandaag gepresenteerde Witboek beoogt de Commissie een kader voor betrouwbare kunstmatige intelligentie, gebaseerd op excellentie en vertrouwen. In samenwerking met de private en de publieke sector is het doel om middelen in de hele waardeketen te mobiliseren en de juiste prikkels te creëren om de inzet van AI te versnellen, ook door kleinere en middelgrote ondernemingen.

Talent

Dit omvat het werken met lidstaten en de onderzoeksgemeenschap om talent aan te trekken en te behouden. Omdat AI-systemen complex kunnen zijn en in bepaalde contexten aanzienlijke risico’s met zich meebrengen, is het opbouwen van vertrouwen essentieel. Duidelijke regels moeten betrekking hebben op AI-systemen met een hoog risico zonder al te risicovolle systemen te belasten. Strenge EU-regels voor consumentenbescherming, om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken en om persoonlijke gegevens en privacy te beschermen, blijven van toepassing.

Risico

Voor risicovolle gevallen, zoals in de gezondheidszorg, politie of transport, moeten AI-systemen transparant en traceerbaar zijn en menselijk toezicht garanderen. Autoriteiten moeten de door algoritmen gebruikte gegevens kunnen testen en certificeren bij het controleren van cosmetica, auto’s of speelgoed. Gegevens zonder gegevens zijn nodig om risicovolle systemen te trainen om goed te kunnen functioneren en om de eerbiediging van de grondrechten, met name non-discriminatie, te waarborgen.

Debat

Hoewel het gebruik van gezichtsherkenning voor biometrische identificatie op afstand tegenwoordig algemeen verboden is en alleen kan worden gebruikt in uitzonderlijke, naar behoren gemotiveerde en evenredige gevallen, onder voorbehoud van waarborgen en op basis van EU- of nationale wetgeving, wil de Commissie een breed debat op gang brengen over eventuele omstandigheden kunnen dergelijke uitzonderingen rechtvaardigen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant

1 comment

Reportage WaiTalk: ‘Wees niet bang voor AI’ | Rockingrobots 27 februari 2020 - 07:03

[…] Europa wil daarmee een eigen plek innemen, en die ruimte is er ook. Het recent gepubliceerde paper daarover is nu open voor […]

Comments are closed.