Home Bots in Society Drones beschermen broedende grutto’s

Drones beschermen broedende grutto’s

door Pieter Werner

De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) gaat het sterk dalende aantal broedende weidevogels in de provincie Utrecht proactief beschermen met een combinatie van drones en ArcGIS-technologie van Esri. Dankzij deze technologie kan 5500 hectare aan landbouwgrond snel en efficiënt in kaart worden gebracht, waarbij de broedende weidevogels met behulp van warmtebeelden vanuit de lucht worden herkend.

Het aantal weidevogels in Nederland neemt al jaren af; zo is het aantal broedende grutto’s sinds 2000 bijna gehalveerd. Het beschermen van de weidevogels is een lastige en tijdrovende klus, aldus Atze Witteveen, adviseur GIS/informatievoorziening bij RUD. “Door de grote hoeveelheden weilanden is het inspecteren op broednesten van weidevogels haast niet te doen en normaal gezien heel arbeidsintensief en kostbaar.

De nesten zitten onder het maaiveld. Soms heb je geluk en zie je op één plek weidevogels af en aan vliegen, maar in de meeste gevallen weet je niet of en waar er nesten zitten. Daarom gingen we eigenlijk alleen af op meldingen. Met drones is het mogelijk een infrarood warmtebeeld te maken, waarop de nesten in een oogopslag zichtbaar worden. Die informatie kunnen we gebruiken om boeren te waarschuwen om niet te maaien.”

Vluchtplannen

Het RUD werkte al met ArcGIS voor analyse, publiceren en delen van kaartgegevens. De nieuwe drone werkt in combinatie met Site Scan for ArcGIS. Deze aanvullende software is volledig geïntegreerd met ArcGIS Online en ArcGIS Enterprise, waardoor de data die de drone genereert eenvoudig uit te wisselen is binnen de bestaande omgevingen. Het biedt daarnaast de mogelijkheid om vluchtplannen voor de drone klaar te zetten, zodat de drone volledig automatisch het te monitoren gebied in vliegt, de omgeving in kaart brengt en weer terugkeert naar het startpunt.

Dronemapping bespaart het RUD een aanzienlijke hoeveelheid werk. Witteveen: “Als we alle weilanden handmatig zouden controleren zou dit ongeveer 1350 manuren kosten. Ook voor andere interne processen levert het ons voordelen op. Je geeft een opdracht, drukt op run en je hebt er verder geen omkijken naar. We hoeven geen data meer handmatig in te voeren en de verwerking vindt plaats in de cloud waardoor het mogelijk is om verder te werken op je eigen computer.”

Analyse

Willem Jan Vierbergen, product consultant bij Esri Nederland: “Het in kaart brengen en daarmee beschermen van weidevogels is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van drone mapping in combinatie met Site Scan for ArcGis. De technologie kan worden ingezet voor een breed scala aan metingen, zoals het in kaart brengen van natuurgebieden, infrastructuur en gebouwen. De mogelijkheid van autonome vluchten, de combinatie 2D en 3D-data en automatische verwerking in de cloud bespaart veel werk en kan een belangrijke bijdrage leveren in het verkrijgen van nieuwe inzichten, volgen van veranderingen of uitvoeren van inspecties en analyses.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant