Home Bots & Brains AI ontwikkelt bierrecepten

AI ontwikkelt bierrecepten

door Pieter Werner

Als onderdeel van hun machine learning-stage bouwden twee computerwetenschappenstudenten van de Universiteit van Adelaide, Christopher Fusco en Jash Vira, een neuraal netwerk dat leerde bier te maken door een enorme hoeveelheid brouwdata te bestuderen. Het resultaat is een unieke door AI ontworpen IPA.

De Rodney AI²PA is genoemd naar Rodney Brooks, een Australische robotpionier en de mede-oprichter van iRobot, het bedrijf achter de Roomba-robotstofzuiger. Onder begeleiding van AIML’s machine learning-onderzoekers en Barossa Valley Brewing’s experts, begonnen de twee studenten aan het bouwen van een grote dataset van meer dan 260.000 bestaande recepten voor ambachtelijk bier die online beschikbaar waren, voordat ze een neuraal netwerk creëerden dat leerde hoe bier te maken door de gegevens te bestuderen.

“We hebben 200.000 nieuwe recepten gegenereerd en vervolgens een neuraal netwerk getraind om de beste te kiezen en te rangschikken,” zei Christopher. Het meeste bier bevat slechts vier hoofdingrediënten: mout, hop, water en gist. Kleine variaties in die ingrediënten – en precieze veranderingen in de tijden en temperaturen bij bepaalde stappen van het brouwproces – resulteren in de verscheidenheid aan bier die tegenwoordig verkrijgbaar is.

Datapunten

Het neurale netwerk van AIML produceerde recepten met ongeveer 60 datapunten, of ‘functies’, die niet alleen de vereiste ingrediënten en hoeveelheden bevatten, maar ook specifieke procesinformatie zoals hoe om te gaan met de hop, de gistfermentatietemperatuur en kooktijden; evenals voorspellende indicatoren voor bitterheid (IBU), kleur (SRM) en alcoholgehalte (ABV). Het resultaat was 30 potentiële AI-bierkandidaten. AIML liet de uiteindelijke beslissing over het brouwen over aan de experts van Barossa Valley Brewing.

Foto: Australian Institute for Machine Learning stagiaires van de University of Adelaide Jash Vira (links) en Christopher Fusco (midden) met Barossa Valley Brewing oprichter Denham D’Silva. Krediet: Universiteit van Adelaide

Misschien vind je deze berichten ook interessant